Devesa-Albufera arreplega més de 46 milions de llavors per a preservar els ecosistemes del parc natural
La Brigada de Llavors del Servici Devesa-Albufera, durant la campanya de 2016, va arreplegar més de 46 milions de llavors (46.563.543) que, després de ser assecades i emmagatzemades, s'utilitzaran per a produir plantes als Vivers Municipals del Saler, moltes de les quals, posteriorment, es plantaran al Parc Natural de l’Albufera. El regidor delegat de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha donat compte hui d'este treball “que garantirà la preservació dels diversos ecosistemes de l’esmentat parc natural i d'espècies autòctones que han sigut i són molt importants, com el jonc d'Albufera, el pi blan, la saladina o el lliri de mar.”
El regidor, que ha destacat “el treball que realitza el personal tècnic del Servici Devesa-Albufera”, ha explicat que “amb la recollida i posteriors plantacions col·laborem decididament en la conservació en òptimes condicions del nostre gran patrimoni ambiental perquè les futures generacions puguen gaudir d'ell com ho fem en l'actualitat o, fins i tot, en millors condicions”.
Sergi Campillo ha recordat que les espècies recollides se sotmeten a assecat per mitjà de cambres d'aire per a rebaixar la humitat i així afavorir-ne la fertilitat el major temps possible, i després es tamisen per a ser guardades en recipients i bosses estanques amb deshidratant. Posteriorment, estes llavors s'emmagatzemen quan tenen menys d'un 18 % d'humitat, per a una millor conservació, i se'ls obri unes fitxes amb el nom, pes i nombre de llavors per a cada espècie. Les esmentades plantacions al Parc Natural, que enguany s'ha materialitzat en 30.000 exemplars, es realitzen entre els mesos de novembre i febrer (i durant este període es duen a terme plantacions populars els dissabtes).
Altres llavors s'utilitzen per a les regeneracions dunars d'altres espais. Per exemple, la Demarcació de Costes ha realitzat actuacions en altres àrees dunars de la Comunitat Valenciana, en el cas del lliri groc (Iris pseudacorus) molts agricultors del parc se la porten per a fixar mots i ribes de sèquies, per la seua gran capacitat de retenció de sòls.