El 'Desembre Europeu' recorda a Machado, Lorca o Manuel Marín, en l'Any Europeu del Patrimoni Cultural
La quarta edició del ‘Desembre Europeu’, que enguany centra la seua mirada a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, s’està desenvolupant al llarg de les darreres setmanes amb un nodrit programa d’activitats lúdiques i culturals. La cloenda tindrà lloc el pròxim 17 de desembre, coincidint amb una conferència sobre Manuel Marín dins del cicle de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives “Les raons d’Europa”.
Com a part del programa, aquest dimecres el Col·legi Major Rector Peset ha acollit l'estrena a Espanya d’una peça musical a partir de versos de Machado sobre Lorca. Siegmeister, Lorca i Machado. The crime took place in Granada és una interessant fusió entre el legat musical i literari que a través de la interpretació del baríton José Espí i la pianista Berta Tubillejas ens acosta per primera vega a l’obra del compositor nord-americà Elie Siegmeister. “Es tracta d’una elegia oblidada que s’ha estrenat a nivell nacional dins del marc del ‘Desembre Europeu’. Una activitat molt interessant que ha organitzat l’associació Eina Cultural”, explica Alfons Moreira, tècnic del Centre de Documentació Europea de la Universtiat. La proposta s’ha completat amb una taula redona amb el musicòleg Lalo Narbona i el periodista J.M Rambla.
Altra de les activitats més populars entre els habituals a aquesta trobada europea és el PechaKucha Night. Amb València, ciutat de festivals aquesta activitat arriba a la seua 31 edició. “A partir de 20 fotos en 20 segons coneixerem un poc més a fons onze dels festivals urbans que es celebren al llarg de l’any a València”, diu Moreira. La cita serà a la Sala de La Muralla del Rector Peset, aquesta vesprada, a les 19 hores. La vetlada contarà amb la música de Stéphanie Cadel et la Caravane per al fi de festa, des de les 21 hores.
La cloenda del ‘Desembre Europeu’ tindrà lloc el pròxim dilluns 17 amb la conferencia d'Enrique Barón Crespo, ex-President del Parlament Europeu, que parlarà sobre el paper rellevant que va jugar Manuel Marín en la creació del patrimoni cultural europeu: “va ser un dels impulsors del programa Eramus”, ha afirmat Alfons Moreira.
Sota el títol ‘Manuel Marín, constructor europeu’, un any després de la seua mort Enrique Baró Crespo impartirà una conferència sobre la figura del que va ser president i diputat del Congrés dels Diputats d'Espanya en la primera legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero i vicepresident de la Comissió Europea. L'acte tindrà lloc en l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau a les 19 hores, amb entrada gratuïta fins completar l’aforament.
Manuel Marín va ser una figura clau en l'ingrés d'Espanya en la Unió Europea, doncs va participar molt activament en les negociacions; així mateix, va militar en el PSOE amb la finalitat de cercar “l'ideal d'Europa com a espai de llibertat, drets i oportunitats per a tots els éssers humans”. A més, va ser nomenat Secretari d'Estat per a les Relacions amb les Comunitats Europees durant la primera legislatura del govern de Felipe González.
El ponent, Enrique Barón Crespo és advocat i economista. Ha ocupat diversos alts càrrecs en el Parlament Europeu: va ser president i diputat de la institució, i president de les comissions d'Afers exteriors, de Comerç Internacional i del Grup Socialista del Parlament Europeu. De fet, va ser guardonat, entre altres condecoracions, amb el Premi Manuel Marín a la trajectòria parlamentària. En el marc de la política espanyola, Enrique Barón Crespo va ser diputat i Ministre de Transports, Turisme i Comunicacions del govern de Felipe González entre 1982 i 1985. En aquest període es va encarregar de concloure les negociacions d'adhesió a la Comunitat Europea.
Desembre Europeu
El cicle ha estat organitzat a través de diversos organismes de la Universitat de València: Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, Vicerectorat de Cultura i Igualtat, el Centre de Documentació Europea de la Fundació General, el Col.legi Major Rector Peset, l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, Escena Erasmus, la llibreria Ramon Llull, la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, Europe Direct Cominitat Valenciana i el Museu d’Etnologia de València.
Escola de Pensament Lluís Vives
L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i gestionat per la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola, a més, té la participació d'altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.