PREMI
Cultura i Patrimoni premia el filòsof Jesús Conill
El Patronat ha considerat que en la seua trajectòria professional ha destacat la rellevància de les humanitats, per a la construcció de societats més justes
REDACCIÓ
2021-04-28
Cultura premia a Jesús Conill. EPDA
El Patronat ha considerat que en la seua trajectòria professional ha destacat la rellevància de les humanitats, molt especialment de la filosofia, per a la construcció de societats més justes.
El seu humanisme ètic té com a pedra angular un concepte renovat de persona i de la seua corresponent dignitat, valent-se del bagatge dels filòsofs clàssics (especialment des d'Aristòtil, Kant i Nietzsche, fins al present, sobretot, Apel, Habermas, Ortega i Zubiri) i treballant cada vegada més en diàleg amb les ciències socials (especialment l'economia), les ciències naturals (biologia, neurociències) i, actualment, amb les tecnociències (intel·ligència artificial, robòtica). Evidentment, el respecte a la naturalesa és part indispensable d'aquesta proposta humanista.
Jesús Conill Sancho (1952) va estudiar la carrera de Filosofia a la Universitat de València (1970-75) i va ingressar immediatament en el Departament d'Història de la Filosofia, dirigit pel catedràtic Fernando Montero, com a professor ajudant (1975). Actualment és catedràtic de Filosofia Moral de la Universitat de València.
El seu projecte d'humanisme per als segles XX i XXI s'ha anat desenvolupant a través de diferents estades d'investigació a la Universitat de Bonn, la Universitat de Frankfurt am Main, la Universitat de Notre Dame i l'Institut de Filosofia del CSIC, entre altres.
Ha participat en grups i projectes d'investigació, conferències i congressos. És autor d''El crepúsculo de la metafísica' (1988), 'El poder de la mentira. Nietzsche y la política de la transvaloración' (1997), 'Ética hermenéutica. Crítica desde la facticidad' (2006), 'Horizontes de economía ética. Aristóteles, Adam Smith, Amartya Sen' (2004) i 'Intimidad corporal y persona humana. De Nietzsche a Ortega y Zubiri' (2019).
El premi es lliurarà en un acte acadèmic a la Biblioteca Valenciana. El Patronat Lluís Guarner concedeix cada any un premi que porta el seu nom i que està dotat amb 15.025,30 la finalitat del qual és reconéixer la creació i producció literàries en el camp de les humanitats, i que pot recaure en autors amb especials vincles amb la Comunitat Valenciana.
L'escriptor valencià Lluís Guarner va instituir com a hereua dels seus béns, a benefici d'inventari, la Generalitat Valenciana, la qual ha de destinar el producte d'aquests béns a l'establiment d'un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de "Lluís Guarner".
Per a realitzar les voluntats de l'escriptor, es va crear un patronat que realitza la convocatòria del premi, a més de vetlar per les iniciatives que preserven i difonguen l'obra de Lluís Guarner Pérez.
También te podría interesar...