La Nau acull una conferència sobre la intel·ligència artificial i la natural
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València rebrà el dimarts, 10 de març, a les 19 hores, José Hernández-Orallo, catedràtic del Departament de Sistemes Informàtics i Computació de la Universitat Politècnica de València. En aquesta conferència, titulada ‘La intel·ligència artificial i natural per descobrir: es busquen metròlegs, cartògrafs i taxonomista’, dins del cicle ‘La Segona Digitalització’ que se celebra al llarg de 2020 a La Nau. El també doctor en Lògica i Filosofia per la Universitat de València tractarà tres desafiaments als quals ens enfrontem actualment: medir, comparar i armonitzar la intel·ligència natural i l’artificial; mapes per a localitzar les trajectòries futures en un nou espai de capacitats cognitives, i com construir taxonomies basades en el comportament per a comprendre la nova diversitat d’artefactes digitals i les seues interaccions amb els éssers humans. A més, s’abordaran les qüestions que es tracten i es desenvolupen en la seua recent novel·la: The Measure of all minds. L’acte, que es realitzarà a l’Aula Magna de la Nau, serà d’entrada lliure, limitada a la capacitat de la sala.
José Hernández-Orallo és membre del Valencian Research Institute of Artificial Intelligence (VRAIN) e investigador en intel·ligència artificial i Associate Fellow al Leverhulme Centre for the Future of Intelligence de la Universitat de Cambridge, va obtenir un doctorat en Lògica i Filosofia, amb premi extraordinari, a la Universitat de València. Fa dues dècades, va decidir investigar sobre les formes de mesurar la intel·ligència i la seua avaluació, en sentit ampli, mirant més enllà del test de Turing i altres tests en intel·ligència artificial, però també més enllà dels tests psicomètrics i d’intel·ligència en humans, animals i en artefactes robòtics i de software. Des de llavors, ha estat cercant alternatives menys antropocèntriques per a avaluar universalment la intel·ligència. El seu llibre més recent, ‘The Measure of all minds’ (La mesura de totes les ments) (publicat per Cambridge University Press), Premi Prose Award 2018 de la Associació d’Editors Americans, aborda una visió integrada de l’avaluació de la intel·ligència natural i artificial.
L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institució Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.