El concert de primavera de la Universitat de València serà l'escenari final d'un curs sobre el poder evocador de la música
Amb un títol tan suggeridor com ‘El poder de la música per a evocar emocions’, l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València ha organitzat un nova acció formativa de divulgació musical. El curs culminarà el pròxim 17 de maig amb el concert de primavera que oferirà l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València al Palau de la Música.
La ‘Simfonia Fantàstica’ d’Hèctor Berlioz serà l’obra protagonista del concert, en tant que exemple paradigmàtic de música programàtica. Les peces musicals de caràcter programàtic “parteixen d’un fet extramusical”, com explica el director de l’Orquestra de la Universitat, Hilari Garcia. Per tant, “és important conéixer el contingut extern que origina la música per a una major comprensió intel·lectual de la composició tot i que, per al gaudi auditiu, la música per si sola és suficient per a evocar, insinuar o suggerir.”
Entorn d’aquesta idea principal girarà el contingut del curs, organitzat en col·laboració amb el CEFIRE d’Àmbit Específic Artisticoexpressiu i impartit per docents del CEFIRE i el director de l’Orquestra de la Universitat. “És un curs adreçat a docents i públic en general que vol donar a conéixer les característiques de la música programàtica i les possibilitats del llenguatge musical com a eina per a plasmar situacions, estats d’ànim, impressions, sensacions, etcètera”, explica Garcia.
La primera sessió, que consta de tres tallers, tindrà lloc al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el dia 5 de maig i consistirà en la presentació, des de diferents punts de vista, dels factors externs a la música que intervenen en la conformació de l’univers musical, i com el fet musical, al seu torn, actua i commou amb l’ajuda els recursos sonors. En la segona, el dia 17, se celebrarà el concert sota el títol ‘Del text a la música: la ‘Simfonia Fantàstica’ d’Hèctor Berlioz’, interpretada per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, amb direcció d’Hilari Garcia, i servirà perquè els assistents al curs puguen gaudir d’un exemple pràctic en directe.
El curs compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i de l’Ajuntament de València.
Més informació i matrícula: http://links.uv.es/5ncvAKW
Direcció d’Orquestra. Tercera edició
D’altra banda, el curs ‘Introducció a la Direcció d’Orquestra’, impartit per Hilari Garcia, arriba enguany a la seua tercera edició. Ja disposa de matrícula oberta i es desenvoluparà de l’11 de maig a l’11 de juny.
Abordarà un “repertori eclèctic i variat, que inclou des d’obres amb caràcter cambrístic fins a obres simfòniques, dissenyat per a treballar tant qüestions tècniques com artístiques”, indica el professor, com ara la ‘Symphonie fantastique, Op. 14’, de Berlioz; ‘Fantasia on Greensleeves’, de Ralph Vaughan Williams; ‘Appalachian Spring’ (versió per a 13 instruments), d’Aaron Copland; i ‘St. Paul’s Suite, op. 29 núm. 2’, de Gustav Holst.
En aquesta formació destaca l’element pràctic, ja que l’alumne tindrà una orquestra a la seua disposició per a dirigir, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, que actuarà com a orquestra pilot.
Més informació i matrícula: http://links.uv.es/k871SJn