ART
Comença la 'Mostra art públic / universitat pública' de la Universitat de València
L'exposició es podrà visitar del 4 d'octubre al 2 de novembre al campus de Burjassot de la UV
REDACCIÓ
2021-10-05
Obra Masculinidades disidentes, de Pep Sales Gabarda. / Miguel Lorenzo
Hui s'ha inaugurat la XXIV Mostra art públic / universitat pública al campus de Burjassot de la Universitat de València, on es podrà visitar del 4 d'octubre al 2 de novembre. A més, enguany també s'activarà la Mostra al campus de Blasco Ibáñez, del 22 d'octubre al 22 de novembre. Organitzada per la Universitat de València a través del Servei d'Informació i Dinamització, la Mostra acull onze obres de caràcter efímer de Rossi Aguilar i Andrea Siervo, Joaquín Artime, Pablo Bellot, Azahara Cerezo, Anaïs Florin, Miquel García, Sara Gurrea, Laura José, Sergio Luna, Suri Kim i Ángel Arias (SUMOK) i Pep Sales Gabarda.
La Mostra art públic / universitat pública s'ha inaugurat aquest dilluns al campus de Burjassot en un acte en què han intervingut la vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, Ester Alba; el Delegat d'Estudiants, Manuel González; i la comissària de l'exposició, Alba Braza. A continuació, s'ha realitzat un recorregut guiat pels artistes de cadascuna de les propostes per les obres exposades en aquest espai universitari dedicat a la docència i a la recerca.
La Mostra és una convocatòria del Vicerectorat d'Ocupació i Programes Formatius, que impulsa la Delegació d'Estudiants, organitza el Servei d'Informació i Dinamització (Sedi) i que compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Esport, així com també dels serveis i personal dels campus, que posa en contacte la comunitat universitària amb el seu entorn mitjançant la selecció d'obres artístiques, específicament projectades per a aquests espais, que converteix en detonadores d'altres sabers transversals.
La present edició a més de visitar-se campus de Burjassot, arriba també al campus de Blasco Ibáñez, a partir del 22 d'octubre. Un increment d'obres i d'espais que, segons Alba Braza, comissària de la Mostra, "no suma, sinó que multiplica" i possibilitarà que les obres entre campus "també es comuniquen i entren en diàleg". També s'ha ampliat fins a onze el nombre de projectes, obres que aborden temàtiques com la sostenibilitat ambiental, la memòria històrica, la diversitat sexual i les noves masculinitats, els nous models de comunicació social, l'arqueologia de les noves tecnologies i la influència dels algorismes informàtics en el món actual.
Per a la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, un dels valors de la Mostra és que "s'interroga sobre què es pot aportar des de l'art als problemes contemporanis" i que, amb el seu paper de mediació, contribueix a "la vocació de la Universitat de València amb la formació integral i crítica". Ha destacat també la proposta Sabers tentaculars que aproxima l'art a l'estudiantat universitari, dins del marc de la Mostra. Per la seua part, el Delegat d'Estudiants, Manuel González, ha agraït "que es compte amb els estudiants, amb el que aporta la joventut" i que "s'impregne els campus d'art".
A més d'interactuar amb l'espai universitari, les obres es duen a terme amb la col·laboració de personal de diferents departaments de la Universitat de València que intercanvien coneixements i experiències amb els artistes de les obres. Col·laboracions que són "regals", ha assegurat Braza, i que "fan real el diàleg entre disciplines". Per exemple, per a la proposta La culpable. Los comentarios de cada día, Laura José ha comptat amb la col·laboració de María Roncero, professora del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universitat de València; Suri Kim i Ángel Arias han treballat amb Clara Gómez Clari i Rafa Muñoz Espí, del Departament de Química Física per a la seua obra For Eternity; Pep Sales Gabarda ha comptat amb la col·laboració del Servei de Biblioteques i Documentació i de Juan Antonio Rodríguez del Pino, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social per a Masculinidades disidentes. Una alternativa frente a la violència de género; Sara Gurrea ha tingut el suport d'Isabel Cordero Carrión, professora del Departament de Matemàtiques, i Gloria Herrero Gascón, estudiant del grau de Matemàtiques, per al seu El teléfono roto; Miquel García ha col·laborat amb Vicent Gabarda Cebellán, associat del Departament d'Història Moderna i Contemporània, i la Plataforma d'associacions i familiars víctimes del franquisme de les foses comuns de Paterna, per a Exhumación 1; i en Redes fantasma, Andrea Siervo i Rossi Aguilar han treballat junt a Núria Martí, membre de CALAGUA-UV, grup d'investigació en Tecnologies del Medi Ambient.
Amb motiu de la Mostra, s'editarà un catàleg amb imatges de les obres i reflexions dels artistes.
El jurat que ha seleccionat els projectes estava format per Mijo Miquel, professora de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València; Jodie Di Napoli, mediadora i comissària d'exposicions; Alba Braza, comissària de la Mostra art públic / universitat pública, i Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València.
Sabers tentaculars: diàleg transversal entre estudiants de la Universitat
Per segona vegada, i després de l'aturada provocada per la Covid-19, la Mostra art públic / universitat pública es complementa amb una activitat de mediació dirigida a l'estudiantat universitari que s'ha titulat Sabers tentaculars. En aquesta iniciativa paral·lela, es crearan grups tentaculars d'estudiants de la Universitat de València de diferents titulacions que, mitjançant els projectes artístics de la Mostra, treball en grup i trobades amb artistes, exploraran les relacions transversals entre disciplines presents en l'art actual, així com també les xarxes col·laboratives que es donen entre la comunitat universitària i el món artístic i cultural. A més, aquesta formació els ajudarà a connectar i a entendre millor les instal·lacions artístiques i a poder transmetre a altres estudiants aquestes experiències.
También te podría interesar...