La Facultat de Física de València celebra la XVI Fira-Concurs Experimenta
La Facultat de Física de la Universitat de València va celebrar la XVI Fira-Concurs Experimenta d'experiments de Física i Tecnologia el diumenge 25 d'abril, de 10 a 13 h. Situada al Campus de Burjassot, en espais a l'aire lliure de l'ETSE, va ser presencial, amb limitació d'aforament i mesures anti-COVID. A més, es va emetre per streaming a YouTube sense necessitat d'inscripció. La fira Experimenta és una festa de la ciència protagonitzada per estudiantat d'ESO, Batxillerat i cicles formatius que també acosta la física i la tecnologia a la ciutadania en general de manera creativa i participativa.
Així, entre les 10 i les 13 hores, el públic visitant va passejar per la fira (situada a l'aire lliure i sota sostre,consulteu ubicació ací), veure els diferents projectes i formular preguntes sobre el seu treball a l'estudiantat responsable dels 37 projectes admesos, la meitat de física i l'altra meitat de tecnologia. El públic virtual, també, va veure els projectes i seguir les explicacions mitjançant unaretransmissió perstreaming.
Qualsevol persona (presencial o virtual) va votar el seu projecte preferit entre les 10.30 i les 13 hores, utilitzant un telèfon mòbil per rebre un SMS, i mitjançant l'enllaçhttps://voto-experimenta.surge.sh/.
Simultàniament, entre les 10 i les 13 hores i en la mateixa ubicació, es va desenvolupar el taller infantil Fisicalandia, en què xiquets i xiquetes podran muntar i comprendre demostracions senzilles de física.
A la fira-concurs del dia 25 d'abril es van aplicarar mesures anti-COVID, incloent limitació d'aforament global (amb control de flux) i per taula, així com les de distanciament. Els projectes seran explicats per alumnat d'ESO, Batxillerat i cicles formatius, qui els ha ideat i muntat amb l'ajuda del professorat que ha mentoritzat cada proposta.
Entre els projectes presentats a la fira es van concedir cinc premis, quatre d'ells valorats amb 300 i el més votat pel públic visitant, amb 200. Des del comitè organitzador de l'esdeveniment es remarca que el bon funcionament, la correcta comprensió del treball per part dels concursants i la claredat de les explicacions seran els aspectes més valorats. L'acte de lliurament de premis se celebrarà en una data posterior, amb un protocol que complisca amb les mesures de prevenció anti-COVID.
La coordinadora d'Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comitè organitzador el formen també els professors Miguel V. Andrés Bou, Jordi Vidal i la professora Amparo Pons Martí.
Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICINN) a més de la col·laboració d'altres entitats, com l'Ajuntament de València, l'IFIC, la Reial Societat Espanyola de física, el Grup de Treball de física Arquímedes, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, la Delegació per a la Incorporació a la UV, Expociència del Parc Científic, ScienceFlows i entitats externes com Caixa Popular, APTCV, AnalogDevices, PRODEL, Ventus i IPN-Bio.