Arriba la 2a edició de la Universitat d'Estiu d'Ares dels Oms
La Universitat de València, en col·laboració amb l'Ajuntament d’Ares dels Oms i la Diputació de València, ha organitzat del 24 al 26 de juliol la segona edició de la Universitat d'Estiu d’Ares dels Oms (UVAO), que se centra en l'astronomia i el desenvolupament.
Al llarg de 3 sessions, i mitjançant les aportacions d'especialistes de la Universitat de València i d'altres entitats, la Universitat d'Estiu d’Ares dels Oms abordarà la relació entre astronomia i desenvolupament, entre els avanços científics i les possibilitats que aporta l'univers a l'ésser humà. La UVAO forma part del programa Universitats Estacionals, iniciativa del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat. El vicerector Jorge Hermosilla ha destacat el valor d'aquesta iniciativa territorial que “té en compte les singularitats de cada comarca valenciana”.
El coordinador de la Universitat d'Estiu, el professor de Ciència Política Joaquín Martín Cubas, ha ressaltat que l'astronomia està resultant un focus d'extraordinari valor per al desenvolupament d'alguns pobles de muntanya. “Són pobles, com és el cas d’Ares dels Oms, que gaudeixen d'unes condicions immillorables per a l'observació de les estreles. El seu netíssim cel explica no solament que la Universitat de València haja instal·lat allí el seu observatori de referència sinó també que per allí proliferen empreses d’astreturisme que ofereixen experiències realment extraordinàries”, ha explicat el professor i director de la Càtedra PAGODA de la Universitat de València.
“L'astronomia és un dels grans valors de les zones rurals, ja que conserven una qualitat de cel excel·lent, difícil o impossible d'apreciar en la gran ciutat”, ha assegurat el director de l'Observatori Astronòmic de la UV, Jose Carlos Guirado, que com a director de la segona edició de la UVAO ha animat a assistir a les conferències a tots els amants de l'astronomia. “Aquest certamen els brindarà l'oportunitat de conéixer als principals actors que de manera efectiva porten l'astronomia a peu de carrer o a peu de muntanya... ells són els que finalment transmeten el coneixement del cel de forma directa; conéixer els seus mètodes, les seues activitats i els seus plans de futur ens pot ajudar a gaudir millor del cel i a entendre com les seues iniciatives redunden en una millora global de la zona”, ha explicat Jose Carlos Guirado.
El programa territorial d'Universitats Estacionals
La Universitat d'Estiu d’Ares dels Oms, com a la resta de les Universitats Estacionals organitzades pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, són gratuïtes per a la ciutadania gràcies a la col·laboració amb la Diputació de València.
La Universitat de València organitza 12 Universitats Estacionals resultat de l'acord entre el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la UV i l'àrea de Benestar Social de la Diputació de València, són la Universitat d'Estiu del Racó Ademús (UVRA), la Universitat d'Estiu d’Ares dels Oms (UVAO), la Universitat d'Estiu de Gandia (UEG), la Universitat d’Estiu de Sagunt (UES), la Universitat de Tardor de Bunyol (UOB), la Universitat de la Tardor d’Alaquàs (UTA), la Universitat de la Tardor de l'Eliana (UTE), la Universitat de Tardor d'Énguera (UOE), la Universitat de la Tardor de Llíria (UTL), la Universitat d’Hivern d’Ontinyent (UHO), la Universitat de Primavera d’Alzira (UPA) i la Universitat de Primavera de Xàtiva (UPXA).