TEATRE
Arranca a València l'11a Trobada de Teatre Jove per a celebrar el teatre en l'educació
En números, l'onzena edició es concreta en: 1530 joves assistents, 37 representacions, 57 centres de Secundària, 70 tallers didàctics, 14 dinàmiques grupals i més de 30 professionals de les arts escèniques
REDACCIÓ
2024-04-22
Des del 15 d?abril i fins al 3 de maig es desenvoluparà a Alacant, València i Castelló aquesta iniciativa d?Inestable i Carnet Jove-IVAJ .
Hui dilluns 22 d'abril ha arrancat l'onzena edició de la Trobada de Teatre Jove a València, una iniciativa d'Inestable i Carnet Jove-IVAJ que fins al 3 de maig es desenvoluparà a Alacant, València i Castelló i que arribarà a més de 1500 joves de la Comunitat Valenciana.
La Trobada de Teatre Jove és un projecte que des de fa onze anys ofereix experiències teatrals a l'adolescència i a la joventut per tal que es consoliden com a font de coneixement i d'enriquiment personal i com a vehicle d'aproximació a les arts escèniques per fomentar la creació de nous espectadors i de nous usuaris de la cultura.
Amb aquest esperit, un any més La Trobada ha tingut lloc a Alacant del 15 al 19 d'abril, aquesta setmana es desenvoluparà a València del 22 al 26 d'abril i, finalment, a Castelló del 29 d'abril al 3 de maig. Centro Cultural Las Cigarreras, Espai Inestable i Teatre Raval són les respectives seus principals.
"Quan començàrem en Espai Inestable en 2013 amb la col·laboració d'uns pocs docents enamorats del teatre (AVEC Teatre), no podíem imaginar que la nostra trobada arribaria a tindre la repercussió de la qual estem gaudint tots i totes, joves, docents i professionals de les arts escèniques", comenten Maribel Bayona i Rafa Palomares, dos dels coordinadors del projecte, que juntament amb Marc Escrig i Ernesto Martín, organitzen cadascuna d'aquestes catorze jornades de convivència i celebració de l'educació artística.
"Pensem que la fórmula de la jornada és òptima, ja que està dividida en exhibició, tallers i una dinàmica grupal que provoca l'intercanvi conversacional i lúdic que plantegem", explica la coordinació del projecte. L'estructura de cadascuna de les catorze jornades de l'edició és sempre la mateixa: l'activitat comença a les 10h amb l'exhibició de dues o tres creacions protagonitzades per grups de joves dels centres davant altres joves que assisteixen com a públic.
Posteriorment, entre 11:30h i 12h s'atura l'activitat per esmorzar i organitzar els assistents en cinc grups heterogenis. Cadascun d'aquests grups fa un taller didàctic impartit per un o una professional de les arts escèniques entre les 12:00 i les 14:00h. Després, arriba el moment de dinar ràpidament, perquè a les 14:30h s'inicia la dinàmica final d'acomiadament, en la qual tots i totes participen conjuntament.
En números, esta 11a Trobada de Teatre Jove es concreta en: 1530 joves assistents, 37 representacions, 57 centres de Secundària, 70 tallers didàctics, 14 dinàmiques grupals i més de 30 professionals de les arts escèniques.
Els centres d'Alacant que han participat són: IES Misteri d'Elx, IES Virgen del Remedio, IES Sixto Marco, Colegio Agustinos, IES Severo Ochoa, IES Badia del Baver, Colegio Don Bosco, Máster del Profesorado de la UA, IES 8 de marzo, IES Cap de l'horta, IES Hermanos Amorós, IES Los Montesinos, IES María Blasco, IES Figueras Pacheco, IES José Marhuenda Prats, IES Jorge Juan, IES Vicente Verdú, IES Azud de Afeitamí, Colegio Nuestra Señora del Carmen, IES Santa Pola, IES Playa San Juan i IES Las Lomas.
A la ciutat de València: IES Ramon Llull, IES José María Parra, IES Josep Ribera, IES Oleana, IES Benicalap; IES Berenguer Dalmau, IES Conselleria, IES Faustí Barberá, IES Barri del Carme, IES Serpis, IES Músic Martí i Soler, IES Sedaví, Escola Les Carolines, IES Alcalans, IES Juan de Garay, IES Federica Montseny, Colegio Concha Espina, IES Eduardo Primo Marqués, IES El Saler, IES Orriols, IES Lluís Simarro, Colegio Escuelas Pías i IES Gabriel Císcar.
Per últim, a Castelló, els centres assistents són: IES Bovalar, IES Sos Baynat, IES Joan Baptista Porcar, IES Llombai, IES Broch i Llop, IES Vicent Castell, IES Matilde Salvador, IES Campanar, Fundació Flors, IES Violant de Casalduch, IES Miquel Peris i Segarra i IES Betxí.
L'11a Trobada de Teatre Jove està financiada pel Carnet Jove-IVAJ, institució que ha permés des de la cinquena edició fer arribar esta iniciativa, originària d' Inestable, a les ciutats de Castelló i d'Alacant.
En tot cas, aquest projecte no seria possible sense la participació i la col·laboració d'altres institucions compromeses amb el teatre, l'educació i la joventut com Teatre de Caixó de Castelló, Proyectos Teentheatre d'Alacant, Màster en Teatre Aplicat (UV), el CEFIRE Artisticoexpressiu, AVEC Teatre, la Regidoria de Cultura d'Alacant, CCOO de Comarques del Nord, la Federació d'Ensenyament de CCOO del PV, l'Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i Les Aules Espai Cultural Obert. "El recolçament un any més d'institucions tan importants com aquestes només pot significar interés i confiança en la funció social del nostre projecte", asseguren els coordinandors.
A més a més, les tres setmanes de la Trobada es complementen amb sengles jornades de formació en didàctica de les arts escèniques per a docents els dissabtes 11 de maig a Castelló, el 18 de maig a Alacant i el 25 de maig a València; que també són punt de trobada i d'aprenentatge per a la massa de professors i professores més compromeses amb les arts del sistema educatiu valencià. Estes jornades estan organitzades i financiades pel CEFIRE Artisticoexpressiu, en col·laboració organitzativa amb el Màster en Teatre Aplicat (UV).
También te podría interesar...