La Universitat Popular dedica el seu 115 Aniversari a les Dones Creadores
La Universitat Popular (UP) de València celebra, del 27 de febrer a l'1 de març, el seu 115 aniversari amb un programa d'activitats impulsades per a reconéixer i agrair la contribució de les dones a la transformació social, política i cultural de la societat des de l'àmbit creatiu. Amb el lema "Elles creen", la UP ha organitzat una sèrie de conferències, exposicions i altres iniciatives "per a la reflexió, el debat, el coneixement, la creativitat i la imaginació".
La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives i responsable de la Universitat Popular, Isabel Lozano, ha recordat hui que estes activitats “estan organitzades en el marc d’una Universitat Popular cada volta més oberta i plena de reflexió, diversitat, experiències i vida”.
“Esta institució –ha recordat- es va inaugurar impulsada per Vicente Blasco Ibáñez, va ser una de les primeres Universitats Populars d’Espanya i actualment és una de les de major activitat i nombre de participants de tot el país”. A més, segons ha assegurat, la UP actual “conserva com a un dels seus principals objectius els valors fundacionals de facilitar l’accés a la cultura i impulsar la participació social i el pensament crític”.
Isabel Lozano ha explicat que per a conmemorar l’aniversari, des de 2016, cada mes de febrer, la UP recupera una de les conferències inaugurals del curs 1902/1903, oferida per un acadèmic, home, i convida una dona a fer-li la rèplica, contextualitzar-la o fer un nou plantejament a partir de la conferència originaria, per tal de mantenir una conversa segle a segle incorporant la perspectiva de gènere i un punt de vista actualitzat. Les dos conferències, la de 1903 i la actual, s’editen en un quadern que publica l’Ajuntament de València. Enguany es publicarà les conferències de Anselmo Arenas “Crítica de la Universidad Popular” (1903) i la de Luz Sanfeliu “Republicanas y feministas valencianas. Otras claves para interpretar el proceso democratizador” (2017).
El 27 de febrer, se celebrarà la taula rodona "Còmic i il·lustració: eines de transformació social" amb la historiadora de l'art María Bastarós –impulsora del projecte "Quien coño es" i Coautora del projecte Inclusive Love, primer itinerari LGTB en un museu nacional, per al Museu Thyssen Bornemisza-; Julia Cejas - Premi Nacional Valencia Crea 2009- y Paulapé –il·lustradora que treballa habitualment sobre feminismes, maternitat, economia feminista, economia social, mobilitat sostenible i cultura popular-.
El 28 de febrer, l'acte central, a càrrec d'Irene Ballester Buigues, doctora en Història de l'Art, directora a la Comunitat Valenciana del Festival Miradas de Mujeres -2014-, coordinadora de la plataforma web activista Acción Contra Violencia de Género (ACVG), oferirà la conferència "Activistes i creatives: art per al canvi social", en el paranimf de la Universitat de València. Ballester partirà de la conferència de 1903 de Luis Simarro sobre la importància de la ciència –i la cultura- per al progrés.
El programa es tancarà amb el debat "Elles creen xarxa" que reunirà a l'Ateneu Mercantil de València, a una àmplia representació del sector cultural de la ciutat, per parar l'atenció especialment en la situació de les dones creadores a València. Al debat participaran José Luís Pérez Pont –director del Consorcio de Museus de la Generalitat Valenciana-, Ana Extremiana –Presidenta de Associació Valenciana d'Empreses de Dansa- i Teresa Juan –Artista i gestora cultural.
A més, durant els pròxims dies hi haurà unes rutes guiades pel centre històric per conéixer algunes de les dones valencianes creadores més destacades però invisibilitzades per la història.