CULTURA
Hisenda suspén les taxes als festivals per a impulsar la indústria cultural després de la covid
Borja Sanjuán: "L'Ajuntament de València ha d'acostar el muscle perquè la recuperació del sector cultural siga una realitat"
REDACCIÓ
2022-04-19
Hisenda suspén les taxes als festivals./EPDA
"Des de l'Ajuntament de València suspendrem les taxes d'aprofitament especial d'instal·lacions en espais públics per a activitats culturals i, en concret, per a festivals i actuacions musicals. Durant 2021 vam suspendre moltes taxes de contingut econòmic a molts sectors de la ciutat com l'hostaleria, però va haver-hi un sector en concret, el de les actuacions en directe, que no va poder recuperar-se i aprofitar-se d'estes mesures perquè la seua activitat era pràcticament impossible amb les restriccions", ha subratllat el regidor d'Hisenda.
L'octubre de 2021, la Conselleria de Sanitat va establir mesures relacionades amb la realització d'esdeveniments amb concentració de persones i festivals de música que condicionaven la seua celebració. Així, establien que, si es desenvolupaven amb el públic dempeus, la distància entre les persones havia de ser de 2,25 metres quadrats i, a més, havien de rebaixar l'aforament si es consumia beguda o menjar. Tot això ha provocat un impacte directe en el sector musical que s'ha traduït en un minvament en el rendiment de moltes empreses del sector.
Per això, ara, quan la majoria de les restriccions dictades per a contenir la pandèmia s'han retirat, des d'Hisenda s'ha impulsat una moció "per a ajudar la indústria cultural a reprendre amb normalitat la seua activitat". "Este sector ha sigut l'últim a eixir de les restriccions i, precisament, ara que ve l'etapa de festivals, d'actuacions en directe, és quan l'Ajuntament ha d'acostar el muscle perquè la recuperació del sector siga una realitat", ha defensat Sanjuán, qui també ha incidit en què "cada activitat cultural, cada festival a la ciutat, té un impacte directe i indirecte i, a més, estem contribuint a tindre cada vegada més una fiscalitat que promocione els sectors i les indústries culturals a València".
"És molt important secundar dotar de major rendibilitat a l'organització d'esdeveniments culturals per a atraure a València nous projectes, nous espectacles tant de festivals d'escena com de festivals de música perquè tota la indústria cultural tinga una major projecció i una major facilitat a l'hora de desenvolupar les seues activitats", ha explicat la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez.
Per la seua part, la regidora de Cultura, Gloria Tello, ha manifestat la importància d'esta iniciativa per al sector: "Estem molt contents perquè amb esta mesura que hem anunciat al sector este equip de govern el que pretén és donar impuls i fomentar tota l'activitat cultural. Som una ciutat afortunada pels professionals que tenim. Mesures com aquestes permeten no sols millorar la solvència econòmica d'aquest sector, que l'ha passat molt malament durant la pandèmia, sinó també reactivar i dinamitzar la programació cultural d'una ciutat que vol ser exemple cultural en l'àmbit internacional", ha dit.
Mesures per a impulsar el sector cultural
En este sentit, el consistori va introduir modificacions en les ordenances fiscals per a bonificar l'IBI i l'IAE a les sales de la ciutat que desenvolupen activitats d'arts escèniques i música en directe. En el primer dels casos, es va eliminar un requisit perquè els espais culturals tingueren més facilitats per a optar a una bonificació de fins al 60% en l'Impost de Béns immobles. Respecte al segon, l'Ajuntament ha incorporat una nova bonificació per a tots els establiments que duen a terme espectacles i arts escèniques permanents a València que permet a totes les sales acollir-se a una reducció del 60% en el rebut de l'IAE.
También te podría interesar...