El Museu Valencià d'Etnologia (MuVAET) celebra Al Caliu de les Paraules. Festival d'Oralitat els propers 1 i 2 de febrer en el Centre la Beneficència
PER PRIMERA VEGADA EL FESTIVAL INCOROPORA LA NARRACIÓ ORAL DEL RAP PER A PÚBLIC MÉS JOVE.
Al caliu de les paraules (Festival d’Oralitat) va nàixer al voltant de la festa de Sant Antoni per a reivindicar la importància de la paraula i la necessitat d’escoltar-la de viva veu, ja que la gent està necessitada, sense saber-ho, de retrobar-se amb la veu en viu i en directe.
El Museu Valencià d’Etnologia, atent a aquesta necessitat, recupera l’oralitat tradicional amb una trobada al voltant del foc, on, com es feia antigament, es contaven històries, dites i acudits. El fet de contar històries esdevé de molt abans de la popularització dels monòlegs tan populars en les televisions i els teatres. Des de sempre al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també ho han fet entre adults.
Són històries menudes, fantàstiques o quotidianes, relats humorístics i crítics o "chascarrillos" quasi sempre pegats a la vida diària del món rural, que servien per a congregar els veïns als carrers dels pobles al voltant d'una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, sobretot a les zones de muntanya i secà.
Després de dues edicions, és oportú obrir-se a formes contemporànies d’oralitat, i per això, enguany l’esdeveniment també acull artistes del rap.
El rap va nàixer a la darreria dels seixanta, baix un clima de violència, als barris pobres de Nova York, on només tenien la paraula, al voltant del foc encès dins d’un bidó, per a desfogar les seues penes i gaudir d’uns moments d’oci íntim en comunitat. Així, al caliu d’aquelles fogueres urbanes, naixia una forma de contar històries, de crear consciència i de compartir veritat, com ja havia passat des de temps ancestrals a les fogueres de les comunitats rurals.
Amb el projecte Al caliu de les paraules, des del MUVAET s’entén que no hi ha una separació clara entre la tradició i la modernitat; que la transmissió oral ens parla tant del passat com del present, i que pot proposar una mirada crítica sobre el món que ens envolta.
Per tot això, és convenient oferir l’oportunitat de parar l’orella i gaudir, encara més, de la varietat i riquesa de la paraula dita, de la paraula oral.
El festival es compon de tres actes:
1 de febrer
La vuelta al mundo en cuentos per Estrella Ortiz
20:00 h Sala Alfons el Magnànim
Estrella Ortiz és una actriu i conta contes de Castilla la Mancha amb llarga trajectòria en el món teatral i com a contadora d’històries, lligada al món infantil amb les biblioteques i amb el món dels adults, contant contes en festivals nacionals i internacionals.
2 de febrer
Concert de rap per Nacidos de la tierra i Alfons el Blüe
19:00 h Patis
Nacidos de la Tierra és un grup de Rap format per Kasú (Perú), Meser (España) y Malakai (Regne Unit) en l’any 2006. Des dels seus inicis el grup ha tingut la intenció de transmetre la seua música i els seus valors com la no violència, la lluita contra la pobresa, la pau i la interculturalitat. En els seus directes proposen la participació del públic i procuren amb les seues lletres crear una reflexió sobre temes d’actualitat. El grup té publicats 10 discos i ha realitzat concerts en festivals i sales d’Espanya, Europa i Sud-Amèrica, principalment a Perú.
Alfons el Blue és un jove cantant de la Plana Baixa que ha estat un dels primers en fer rap en valencià de forma continuada. Ha desenvolupat diferents projectes que li han servit per guanyar concursos con el ROCKPenat de 2013 o l’UJIPop de 2012. Ha estat guardonat amb els premis Ovidi Montllor (2012 i 2014) i ha sigut contractat per la Diputació de Castelló per donar xerrades contra el fracàs escolar i les drogues entre els joves. Després d’una retirada curta ha tornat a l’escenari amb un nou èxit: el Rap de la Paella.
2 de febrer
Paraules al foc. Al Caliu de les paraules. Revetla. Contades simultànies a càrrec de Blai Senabre, Amparo Rico i el Gran Jordiet, tots ells coordinats per Vicent Cortés.
21:15.h.Patis
Blai Senabre, conta contes d’Altea va començar la seua activitat de contar històries i contes al 1995. Dedicat principalment a la narració per xiquets en les biblioteques, també ha actuat per joves i adults en festivals i teatres d’Espanya i l’estranger (Mèxic). Des de 2004 organitza i dirigeix ENCONTES, Festival de Narració Oral d’Altea (Alacant).
Amparo Rico (València) és mestra, filòloga, i doctora en filologia. Ha recorregut la geografia espanyola recopilant romanços i és autora de nombrosos treballs sobre este tema. A més conta contes i històries per xiquets en biblioteques de la Comunitat Valenciana i ha actuat amb romanços en diferents teatres i cafés per a públic adult.
El Gran Jordiet és un contacontes valencià que desenvolupa la seua tasca en l’àmbit bibliotecari amb contes del imaginari valencià. També realitza actuacions per adults en teatres i centres culturals.
Vicente Cortes vividor del cuento des dels anys 80 del segle passat, ha treballat en teatres, cafés biblioteques i festivals. Ha actuat en festivals d’Espanya, Europa i Sud-Amèrica. Fou en creador del Festival Al calor de las palabras dels Serrans. A més de continuar treballant com a conta contes, huí també organitza festivals relacionats amb l’oralitat.
---
Accés gratuït fins completar aforament
Les entrades es poden recollir en el Centre la Beneficència o a través d’Internet
Més info:
http://www.museuvalenciaetnologia.es/ca/caliudelesparaules2019
Dies. 1 i 2 de febrer de 2019.
Lloc: Saló Alfons el Magnànim i Patis del Museu Valencià d’Etnologia. Centre la Beneficència.