Mostra de València descobrix el cine fantà stic à rab
Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que celebra la seua 36a edició del 15 al 24 d'octubre de 2021, comença a revelar la seua programació. Una de les múltiples mirades del festival es detindrà en el fantàstic àrab. Un gènere molt poc representat al llarg de la història del cinema de la regió.
A més de proposar una àmplia selecció de cinema mediterrani contemporani, protagonista de la Secció Oficial i Informativa, Mostra de València pretén visibilitzar el cine de gènere procedent dels països de la ribera sud del Mediterrani. El cicle "Espectres àrabs" està integrat per cinc títols, quatre d'ells inèdits a Espanya, i permetrà conéixer produccions d'Egipte, el Marroc o Tunísia.
"Mitjançant este cicle, el festival continua complint amb el seu objectiu de posar cada any la mirada en les dos riberes del Mediterrani, en este cas amb la particularitat de descobrir al públic unes pel·lícules que no han gaudit d'accés a les sales comercials", assenyala Gloria Tello, presidenta de Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals.
Una de les raons de l'escassa producció de gènere en la zona és el conflicte que suposa aproximar-se a temàtiques sobrenaturals i eludir la censura que molts països establixen quan els arguments de les pel·lícules tracten de travessar línies roges en qüestions socials o religioses, per no parlar de les restriccions pel que fa a l'exhibició de cossos nus o l'abordatge de temes eròtics.
Tampoc convé oblidar les dificultats de finançament i les exigències tecnològiques en efectes digitals que exigixen les produccions de tall fantàstic.
Malgrat tot, a Egipte existixen exemples de cinema de terror des d'èpoques ben primerenques, però en els últims anys altres països han començat a cultivar un gènere que ja parla en àrab i que té el futur garantit.
"El cine fantàstic no ha tingut l'oportunitat de desenvolupar-se en molts països de la regió fins fa a penes uns anys, però recentment han sorgit títols molt interessants que, de vegades, recorren a elements sobrenaturals per a plantejar importants reflexions sobre la identitat i la situació política i social de cada país", subratlla Eduardo Guillot, director artístic del festival.
Les pel·lícules del cicle
La selecció de títols inclou "Kandisha", de Jérôme Cohen-Olivar, inspirada en la figura mitològica marroquina de Aicha Qandicha. Està protagonitzada per una advocada criminal que accepta el cas d'una dona acusada de matar al seu marit, però al·lega que va ser assassinat per un esperit venjatiu. Una reflexió entorn de la violència de gènere amb un repartiment que inclou a Amira Casar ("Call Me By Your Name") i David Carradine ("Kill Bill").
"The Blue Elephant" (2014), de Marwan Hamed, és un thriller de terror psicològic que no sols va situar el món àrab a nivell internacional en el terreny dels efectes especials, sinó que a més es va convertir en un enorme èxit, i va ostentar durant mesos el rècord de ser la pel·lícula més taquillera de la història del cinema egipci.
Basada en la novel·la homònima d'Ahmed Mourad, la pel·lícula incorporava al·lucinacions psicodèliques i possessions diabòliques que van seduir el públic fins al punt de generar una espectacular seqüela "The Blue Elephant 2. Dark Whispers" (2019), que supera amb escreix a la seua predecessora i no té res a envejar a les produccions de Hollywood.
D’una altra banda, "Warda" (2014), de Hadi El Bagoury, és el primer film egipci del subgènere found footage. Està protagonitzada per un bloguer que torna a la seua ciutat natal per a investigar i documentar una sèrie de successos paranormals que han estat amenaçant a la seua família des de la mort del seu pare.
Completa el cicle "Dachra", el primer film de terror en la història del cinema tunisià, dirigit pel debutant Abdelhamid Bouchnak i presentat a nivell mundial en el prestigiós Festival de Venècia. Es tracta d'una història ambientada en un llogaret habitat per caníbals que proposa una paràbola social entorn de la sistemàtica desaparició de xiquets que assota al país magrebí.
El renaixement del gènere en el món àrab en les últimes dècades ha afavorit la internacionalització dels cineastes i la diversificació de les seues propostes. Parlar de cinema fantàstic àrab significa descobrir una cinematografia que està molt vinculada a les llegendes i a la mitologia. Cal no oblidar que la cultura àrab és pròdiga en contes esgarrifosos, criatures mítiques i bèsties que han servit d'inspiració no sols per a multitud de cineastes de la regió, sinó també per al cinema comercial estatunidenc.
La 36a Mostra de València compta amb la col·laboració del Palau de la Música, de Rambleta i d'À Punt Mèdia com a mitjà oficial, i amb l'acreditació de FIAPF com a festival competitiu especialitzat.