FESTES I TRADICIONS
El tapÃs de la Mare de Déu dels Desemparats commemora el centenari de la primera Missa d'Infants
Mónica Gil destaca la "importà ncia de preservar este tipus de tradicions com un senyal d'identitat dels valencians"
REDACCIÓ
2024-05-09
Imatge dels últims retocs al tapÃs floral.
Pocs dies abans de la celebració de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, la ciutat de València comença a engalanar-se. Este dijous, el tradicional tapÃs ha cobrat forma davant de la façana de la BasÃlica dels Desemparats.
Este 2024, el tapÃs commemora el centenari de la primera Missa d'Infants, quan en 1924, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de València, en Rosario MartÃnez, president de la Comissió de Festes, aprofitant que des de 1904 s'anava alçant de forma sistematitzada un altar de flor en la façana de la Real Capella que dona a la plaça de la Mare de Déu, va fer que en la missa cantaren un miler de xiquets de les Escoles Municipals composicions musicals del canonge valencià pare Patricio Beneyto.
El tapÃs, obra de l'empresa alacantina Decourba, està format per prop de 300 quilos de flors entre les quals abunden espècies com la sanguinà ria, lavanda, xiprer, cua de cavall, pètal de gira-sol, de clavell i de rosa, aixà com una garlanda amb flor fresca i un centre de flors als peus de la Verge. Destaca l'escolania en la seua part inferior, figures importants en la tradicional Missa d'Infants.
Al llarg del matà d'este dijous s'ha anat revelant el conjunt floral alhora que s'instal·lava, un tapÃs en el qual han participat un total de 25 persones per a la seua elaboració i muntatge.
Decoració floral als carrers de la processó
L'edició d'este any 2024 és la primera després del centenari de la coronació canònica de la Verge dels Desemparats i l'any jubilar amb tal motiu.
Enguany, la Regidoria de Festes i Tradicions ha apostat de nou per decoracions florals aèries en diferents trams del recorregut de la processó general del diumenge 12, que enguany avança el seu horari d'inici a les 17:30 hores.
Aixà doncs, la plaça de la Mare de Déu serà decorada amb garlandes de flors naturals mentre que diferents rebosters amb l'escut de la ciutat, acompanyats amb laterals vegetals, decoraran els carrers de Cavallers, la Bosseria, MarÃa Cristina, Sant Vicent Mà rtir i de les Avellanes.
La delegada de Festes i Tradicions, Mónica Gil, ha destacat "la importà ncia de preservar les nostres tradicions com un senyal d'identitat dels valencians, i en este cas, de la nostra Patrona per la qual hi ha una gran devoció que supera fronteres".
Actes en honor a la Patrona
A més dels actes religiosos, el cap de setmana inclourà les quatre dansà , que arrancarà el divendres a les 20:00 hores amb la dansà del món faller infantil encapçalat per la fallera major infantil de València, Marina GarcÃa Arribas, i la seua cort d'honor, mentres que a la nit, a les 23:00 hores, és el moment de les comissions adultes amb la fallera major de València, Mª Estela Arlandis, i la seua cort d'honor, obrint el festeig.
El dissabte a les 18:30 hores serà la dansà dels grups de ball dels pobles, mentre que a les 23 hores se celebrarà , en la mateixa plaça de la Mare de Déu, el concert de la Banda Simfònica Municipal de València dirigida per Cristóbal Soler.
A les 00:00 hores, la plaça L'Ajuntament albergarà el tret d'una mascletà nocturna a cà rrec de la pirotècnia Zarzoso. En acabar, els grups de ball de la ciutat de València faran la seua dansà a la Verge dels Desemparats en la plaça. La finalització donarà pas al recital de l'Associació de Cant valencià d'estil.
D'esta manera, el dia de la Festa de la Patrona de València, el diumenge 12 de maig, la BasÃlica acollirà a les 5:00 hores la missa de Descoberta, mentres que a les 8:00 hores se celebrarà la Missa d'Infants en l'altar de la plaça de la Mare de Déu.
A les 10:30 hores, s'iniciarà el trasllat de la imatge de la Verge dels Desemparats fins a la Catedral. A les 14:00 hores, es dispararà una mascletà en la plaça de L'Ajuntament a cà rrec de la pirotècnia Aitana de Bèlgida mentre que a les 17:30 hores, donarà principi la processó general per l'itinerari habitual: plaça de la Mare de Déu, Cavallers, Tossal, la Bosseria, Mercat, MarÃa Cristina, Sant Vicent Mà rtir, Reina, la Mar, les Avellanes, Palau i plaça de l'Almoina.
"Les celebracions entorn de la Verge dels Desemparats formen part dels nostres senyals d'identitat. És important no perdre de vista les nostres arrels i mantindre viva eixa admiració i fervor per la nostra Patrona i que este cap de setmana honrarem i celebrarem", ha assenyalat Mónica Gil.
También te podrÃa interesar...