Lambda rellança els Premis Arc Iris per una diversitat visible a les Falles del 2022
Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, convoca un any més els Premis Arc Iris per reconèixer les falles que millor mostren ladiversitat sexual, de gènere i familiar en els seus monuments.
Es convoquen dos premis, un a la falla i un altre a la falla infantil, en els quals poden participar totes les falles de qualsevol categoria o secció de la ciutat de València. Les falles interessades hauran de presentar els seus projectesa través del formulari (https://bit.ly/3oGk0dh) que pot trobar-se a la web de Lambda abans de les 14:00 hores del dia 14 de març de 2022.
Les bases de la convocatòria també al web de Lambda s'han enviat a Junta Central Fallera perquè la faça arribar a totes les comissions de la ciutat de València. "Animem a participar a totes les comissions perquè la implicació del món faller en el reconeixement de la diversitat sexual, de gènere i familiar és fonamental per a la convivència",assenyala Fran Fernández, coordinador general de Lambda.
El jurat estarà compost per tres persones seleccionades per Lambda per a l'ocasió i visitarà els monuments fallers els dies 15 i 16 de març. "Es valorarà l'originalitat de l'escena presentada, el sentiment de l'obra i aspectes com la utilització d'un llenguatge inclusiu, entre d'altres", explica el coordinador. Els noms de les falles guanyadores es donarà a conèixer el 16 de març de 2022.
En 2019 va atorgar-se el premi a la Falla Santa Maria Micaela-Martí l'Humà (que ja ho havia guanyat en 2006), i l'infantil va ser per a la falla de La Punta (Falla Jesús Morante i Borràs Camí del Caminot) per 'Salvatges' de Ricard Balanzá. En 2020 el premi es va suspendre i al 2021 no es va convocar.
Borinot qui no bote
Lambda rellança, un any més, la campanya Borinot qui no bote, per unes festes igualitàries i respectuoses amb totes les persones. Amb aquesta proposta el col·lectiu LGTB+ pretén generar un canvi en aquelles persones que, segons asseguren, fan aquest càntic sense ser conscients de l'odi que la cançó amaga darrere.
Mantenir en l'imaginari col·lectiu la paraula 'maricón' com un insult només reforça la LGTBIfòbia en la societat. "Seguir amb aquest càntic ofensiu en les festes falleres perpetua l'assetjament i les agressions a les persones lesbianes, gais, trans i bisexuals, i fa que les futures generacions continuen patint l'assetjament, la vexació, la invisibilitat, la inseguretat, etc.", incideix Fernández