CULTURA
El Festival Fronteras fusiona a València música i literatura
El festival se celebrarà del 12 al 15 de juny a la nostra ciutat
REDACCIÓ
2024-05-22
Enguany ampliarà les seus amb la incorporació del Palau de la Música, junt amb Les Arts i les biblioteques municipals.
Torna el festival Fronteras, "el lloc on els músics parlen de literatura i els escriptors de música", amb una segona edició de major envergadura i amb el suport de l'Ajuntament de València, junt amb la Generalitat i l'Institut Valencià de Cultura (IVC). En esta edició, el festival acostarà al públic figures, artistes, periodistes i creadors del panorama artístic nacional i internacional a través d'activitats, trobades i recitals en directe. Enguany comptarà amb noms de la talla de Maná, Elvira Lindo, Niño de Elche, Rodrigo Cortés, Ana Iris Simón, Rocío Márquez, Luna Miguel, Héctor Abad Faciolince, Carlos Álvarez, María Rodés, Ernesto Castro, Martirio, Manuel Gutiérrez Aragó, Josep Pons o Alejo Stivel.
En esta ocasió, la trobada canvia d'estació, i se celebrarà els dies 12 al 15 de juny i, igual que en la passada edició, Fronteras aterrarà a les biblioteques municipals, amb tallers, conferències, un pòdcast i entrevistes amb grans noms del panorama cultural. Com a novetat d'enguany, Fronteras amplia espais i arriba fins al Palau de la Música, mentres que Les Arts es manté com a epicentre de bona part de les activitats.
També per primera vegada, algunes llibreries de València actuaran com a prescriptores de llibres de literatura i música, gràcies a la col·laboració del Gremi de Llibreters. Tal com ha explicat el director artístic del festival, Jesús Ruiz Mantilla, "continuem el nostre pont d'unió entre la música i la literatura, però en esta edició ampliem fronteres a nous estils musicals i gèneres, i amb noms de primera categoria en cadascuna de les seues disciplines: del rock al món de l'òpera, del flamenc al pop, de la novel·la a la poesia o la filosofia... és un festival que esperem que cada any vaja a més i que es convertisca en una cita per a gaudi del públic".
El regidor d'Acció Cultural, José Luis Moreno, ha expressat la "satisfacció de l'Ajuntament per acollir esta segona edició del festival Fronteras, que ens permet gaudir de la fusió entre la música i la literatura, a més d'aprendre, debatre i intercanviar idees sobre la nostra escena cultural actual". Moreno ha convidat tots els valencians i valencianes a participar en les activitats que tindran lloc durant quatre dies a la ciutat i, a més, ha celebrat l'èxit del festival que enguany amplia les seues "fronteres" en entrar per primera vegada al Palau de la Música.
Programa a València: del 12 al 15 de juny
Una aposta clara per ampliar la proposta del festival en la edició a València és que enguany el Palau de la Música, espai recentment restaurat, acollirà les dos primeres grans converses, la primera a càrrec de la mítica banda Maná, just un dia abans del seu concert a la ciutat, on el quartet rocker mexicà repassarà la seua trajectòria de quasi 40 anys damunt dels escenaris; i la d'Ernesto Castro, filòsof i youtuber, que junt amb Juan Pérez Floristán, jove pianista i referent entre les noves generacions de músics europeus, abordaran les sempre riques relacions entre la música i la filosofia.
Fronteras arribarà també a Les Arts amb grans noms, trobades i reflexions, en una oportunitat única de trencar les barreres entre disciplines. Les converses comptaran amb la participació de l'escriptora Elvira Lindo i la cantaora Rocío Márquez, que exploraran respectivament com la literatura i el flamenc utilitzen el sentiment popular. O a Carles Magraner i Ramón Andrés on, el músic creador del grup barroc valencià Capella de Ministrers i l'assagista Premi Nacional d'Assaig en 2021, conversaran sobre com els mites clàssics han nodrit la música barroca.
L'escriptora manxega Ana Iris Simón i la cantant i compositora madrilenya Bely Basarte indagaran en el poder de les dones en la literatura i la música. Després, l'escriptor Edu Galán i Jorge Martínez, líder del grup Ilegales, analitzaran com sobreviure a l'ecosistema del pop. Mentres que l'òpera i les seues diferents visions seran les protagonistes de les converses entre la soprano Serena Sáenz i l'escriptora Ángeles Caso, o del reconegut baríton espanyol Carlos Álvarez amb l'escriptor colombià Héctor Abad Faciolince.
La música i els recitals tindran un lloc especial: Isabel Villanueva acompanyarà amb la seua viola els dos recitals poètics que tindran lloc en Les Arts, on el públic i els artistes es pujaran junts a l'escenari en un format íntim que ajunta la música amb la paraula: un d'ells, amb les poetes valencianes Berta García Faet, autora de L'edat de meréixer, qui compartirà escenari amb la poeta valenciana Carolina Otero; i un altre, ajuntarà a la poesia de Lluna Miguel amb la de Luis Muñoz.
També es podran ballar ritmes afrolatinoflamencos amb Raúl Rodríguez, que presentarà en Fronteras el seu nou lliure-disc, La Razón Elèctrica, i amb dos concerts a càrrec d'alumnat de la prestigiosa escola de música Berklee.
Biblioteques municipals: tallers, pòdcasts i un café amb autors
Una altra de les apostes fortes de Fronteras seran els tallers previstos a les biblioteques municipals que, igual que l'any passat, buscaran difuminar les diferències entre disciplines, acostant la música a les biblioteques, en sintonia amb els objectius del certamen. L'escriptor i periodista Paco Cerdà oferirà una lliçó magistral sobre com s'han dut a la música els poemes d'Estellés.
En una altra proposta, s'analitzarà, amb l'autor d'Alguna cosa que servisca com a llum (sobre el grup Supersubmarina), l'escriptor Fernando Navarro, Com comptar la música. La cantant Bely Basarte proposa conéixer les claus de la creació en el seu taller Com fer una cançó. El director d'orquestra Xavier Güell farà un viatge per la creació musical després de la Segona Guerra Mundial. Mentres que Jorge Ilegal oferirà un taller bàsic de rock and roll; i el músic i antropòleg cultural Raúl Rodríguez proposarà una conferència musicada.
El públic podrà viure la màgia de la ràdio i el pòdcast en viu amb Els Sons del Planeta Blau, que entrevistarà la cantaora Rocío Márquez, i Simpatia per la Indústria Musical, que conversarà amb el periodista Fernando Navarro. Finalment, es realitzaran trobades en xicotets grups i sota reserva amb alguns dels autors. Una oportunitat única per a xarrar de tu a tu amb els autors preferits del públic. Totes les activitats són gratuïtes i de lliure accés fins a completar aforament. Per als tallers i les trobades amb autors serà imprescindible fer una reserva.
El Festival "Fronteras: literatura i música" a la Comunitat Valenciana està organitzat per la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat, l'Institut Valencià de Cultura, Les Arts, i l'Ajuntament, a través de la Regidoria d'Acció Cultural i la xarxa de Biblioteques Municipals, i La Fàbrica. Col·laboren l'Ajuntament d'Elx, el Gremi de llibreters de València i la Berklee College de València.
Enguany, el Festival Fronteras també s'ha ampliat fins a Elx, amb activitats converses entre autors i músics, dos concerts, un recital de poesia i música i quatre trobades íntimes amb autors.
También te podría interesar...