CIUTAT
L'Ajuntament de València dona suport al manifest pel Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que posa l'accent en la inclusió real
L'Ajuntament de València se suma amb taules divulgatives al Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme
REDACCIÓ
2024-04-03
Regidors de tots els grups polítics municipals han proclamat de manera conjunta un text en reivindicació ?del compromís amb la diversitat i la inclusió real?,
L'Ajuntament de València dona suport les reivindicacions del col·lectiu de persones amb trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA), en el marc de la celebració, hui 2 d'abril, del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. Regidors de tots els grups polítics municipals, encapçalats per la primera tinenta d'alcaldia, María José Ferrer San Segundo, i la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, ha donat lectura al manifest de suport en el qual s'ha subratllat "el compromís amb la diversitat i amb la inclusió real".
Amb motiu d'esta commemoració, l'Ajuntament de València, a través de Regidoria de Servicis Socials, ha col·laborat amb les associacions ASPAU, Mira'm, APNAV i X Fràgil. S'ha instal·lat una taula divulgativa enfront de la façana del consistori amb la qual València se suma a la campanya de sensibilització i conscienciació per a millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA.
La celebració d'este dia de visibilització i divulgació sobre els trastorns de l'especto autista ha començat amb la intervenció de tres joves afectades per TEA, els qui han explicat les seues vivències personals en l'institut, en família i en societat, i han posat el focus sobre les dificultats afegides a les quals s'enfronten a més per ser dones. Immediatament després, han pres la paraula el regidor Javier Mateo, del grup municipal Socialista, la regidora Lucía Beamud, del grup municipal Compromís, el regidor de Sanitat, José Gosálbez, del grup municipal Vox, i la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, del grup Popular. Ha tancat la lectura del manifest la primera tinenta d'alcaldia, María José Ferrer San Segundo.
Una condició "invisible"
Han assistit també a la convocatòria el director general de Persones amb Discapacitat, Javier Copoví, i la defensora de les Persones amb Discapacitat, María Teresa Navarro. Tal com han subratllat els representans de la corporació, l'autisme és "una condició invisible", atés que moltes vegades "no sabem que convivim amb persones autistes, en els col·legis o en els nostres centres de treball, entre altres espais. Però les persones autistes existixen i representen una part natural i molt important de la diversitat de les persones", han afegit. De fet, el nombre de persones amb autisme al nostre país frega el mig milió.
Durant la lectura del manifest, s'ha assenyalat que les persones autistes "tenen molt a aportar a la societat, ja que les seues experiències, talents i capacitats són molt valuoses per a totes les persones". "Però també fan front a grans desafiaments per a participar en la societat en les mateixes condicions han afegit- per les barreres que es troben en el seu dia a dia".
Per això, els representants municipals han instat la ciutadania i les administracions a "comprometre'ns amb la diversitat i la inclusió real i a formar part de la solució a eixes barreres". Entre les solucions que es plantegen des dels col·lectius de persones amb TEA i familiars s'han assenyalat "acabar amb els falsos mites relacionats amb l'autisme, afavorir la participació de les persones autistes i les seues famílies, fomentar l'acceptació i el respecte perquè puguen gaudir d'una vida plena, garantir que les persones autistes accedixen als servicis i recursos públics especialitzats, i crear entorns accessibles i inclusius". "Només així podem garantir que les persones autistes participen en la societat en igualtat de condicions", han conclòs.
Tal com s'ha assenyalat en el text proclamat, l'autisme es manifesta de manera diferent en cada persona, i no sempre és fàcil d'identificar. Per això, s'ha defés la importància de "desenvolupar mesures urgents i millorar els sistemes d'identificació de l'autisme en àrees com l'atenció precoç, l'educació, l'assetjament escolar, la vida independent i l'ocupació".
L'Ajuntament ha col·laborat este dimarts amb la instal·lació d'una taula divulgativa, que ha funcionat des de les 10.00 hores d'este dimarts, des d'on s'ha estat informant la ciutadania i visitants sobre la importància d'atendre les necessitats de les persones amb autisme. L'organització de la jornada ha animat tots els valencians i valencianes a compartir una fotografia en xarxes socials amb el símbol de l'infinit, a través del gest amb les mans; descarregant i imprimint l'infinit de la campanya; o utilitzant l'sticker "Ara tu" en Instagram, per a unir-se a la cadena per les stories d'esta xarxa, amb les etiquetes #AutismoCercaDeTi i #DíaMundialAutismo.
La taula ha comptat també amb la visita de la regidora de Turisme, Innovació i Inversions, Paula Llobet, qui ha recordat que "a València promovem un turisme per a tots, la qual cosa també inclou augmentar la consciència i la comprensió sobre l'autisme". "Hem de crear entorns més inclusius i accessibles, en els quals qualsevol persona puga gaudir plenament de les experiències que oferix la ciutat", ha afegit.
De fet, la Fundació Visit València col·labora habitualment amb les associacions ASPAU, Mira'm, APNAV i X Fràgil en accions com l'elaboració de material turístic accessible, l'organització d'accions puntuals com a visites guiades i rutes amb autobús turístic per a persones amb autisme, o brindar coordinació i suport durant la campanya divulgativa del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. En este context, l'Oficina Turística de l'Ajuntament penjarà un infinit de gran grandària realitzada amb les fotos preses en les taules divulgatives. "Són xicotets gestos que ajuden al fet que es reconega l'oci com un dret universal i a conscienciar sobre la necessitat de gaudi d'este col·lectiu", ha conclòs la delegada.
También te podría interesar...