La Filmoteca d'Estiu projecta 'Crash' de David Cronenberg en el 25 aniversari de la seua estrena
La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat, a través de l'Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d'Estiu, el dimarts 24 d'agost, a les 22.30 hores, 'Crash' (1996) del director canadenc David Cronenberg.
Amb motiu del 25 aniversari de la seua estrena, 'Crash' es projecta en una nova còpia restaurada en 4k i versió original amb subtítols en valencià. Amb una durada de 98 minuts, la pel·lícula es podrà tornar a veure el dijous 26 d'agost a les 22.30 hores.
Protagonitzada per James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette i Peter MacNeill, 'Crash' és un intens 'thriller' psicològic amb components eròtics i de terror, basat en la polèmica novel·la homònima de l'escriptor de ciència-ficció J.G. Ballard.
De retorn a casa després del treball, un home estrella el seu cotxe contra el d'una xica i els dos són ingressats en un hospital. El sorprenent és que immediatament després del xoc, els dos experimenten una estranya atracció mútua. A partir d'aleshores, la vida de la parella es precipitarà cap a un món fosc i prohibit, dominat pel perill, el sexe i la mort.
Sempre audaç i provocador, David Cronenberg va oferir amb 'Crash' una de les obres més singulars i transgressores dels anys noranta. Aquesta subversiva història de sexualitat fora de la norma, en la qual el plaer sexual va de la mà dels accidents de cotxes, era una continuació lògica de la seua filmografia anterior, que explorava els límits del cos en una societat cada vegada més mecanitzada.
Premi especial del jurat al Festival de Cannes, 'Crash' va causar una notable polèmica en el moment de la seua estrena, perquè tractava sobre un grup de persones que experimenten simforofília, una excitació sexual amb els accidents de cotxes. Malgrat la polèmica mediàtica que va generar, 'Crash' va ser elegida pel·lícula de l'any per la prestigiosa revista 'Cahiers du Cinéma' el 1996.
Com en l'edició de 2020, totes les sessions de la Filmoteca d'Estiu s'obrin amb la projecció d'una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets (8 mm, súper-8 mm, 9,5 mm i 16 mm), recuperades per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Es tracta de clips realitzats a partir de fragments de 'home movies' de temàtica estiuenca, pàgines d'un àlbum de família que recorre diverses dècades.
Horaris i venda d'entrades
La celebració de la Filmoteca d'Estiu és possible gràcies a l'Ajuntament de València, que cedeix els Jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions; també gràcies a la col·laboració de l'Aula de Cinema de la Universitat de València en el cicle 'Berlanga i la comèdia' i al patrocini de Cerveza Turia.
La Filmoteca de València manté la seua oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d'agost amb la celebració de la Filmoteca d'Estiu i les projeccions a l'aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d'Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l'any a la sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.
Les projeccions de la Filmoteca d'Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s'inicia a les 22.30 hores i la taquilla s'obri a les 21 hores. El preu de l'entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l'abonament de deu sessions. La venda d'entrades en línia està disponible en la web de l'IVC:consultar ací.
Per les mesures anti COVID, l'ús de la mascareta és obligatori en tot el recinte i s'ha de respectar la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries a l'entrada.