El Jardí del Túria acull el projecte d'art urbà 'Abstracte, un riu d'art' amb la instal·lació d'11 murals
Un total d’11 artistes participaran en el projecte ‘Abstracte, un riu d’art’ amb la instal·lació d’un mural en les bases de ponts, espais esportius i casetes de jardineria al llarg dels quasi deu kilòmetres del Jardí del Túria. La primera intervenció ja s’ha completat baix del pont 9 d’Octubre. Es tracta d’una creació que l’artista Sandra Betancort ha realitzat en horari escolar i sense cap tipus de difusió per evitar aglomeracions. La resta de treballs es desenvoluparan quan la situació epidemiològica ho permeta. L’Ajuntament ha col·laborat amb l’associació cultural Zedre en esta iniciativa, que convertirà el parc en un museu d’art urbà a l’aire lliure. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha qualificat la proposta com “una nova forma de mirar el Túria, una forma d’acostar-se al riu amb noves mirades per descobrir nous espais d’oportunitat”.
Amb ‘Abstracte, un riu d’art’ es “proposa una intervenció d’art urbà sobre el nostre estimat Jardí del Túria, que culminarà amb una ruta artística consistent en 11 intervencions artístiques sobre murs localitzats al seu recorregut”, ha explicat Campillo. “Esta ruta artística, que podrà fer-se a peu o amb bicicleta, utilitza l’art com a ferramenta dinamitzadora de l’espai públic”. L’Ajuntament ha col·laborat amb Zedre en esta “aposta per la dualitat art i natura” amb un contracte de patrocini de 18.101,60 euros, IVA inclòs, que suposa poc més d’un 40 % del pressupost. Així, 11 artistes procedents del món del grafiti i l’art abstracte realitzaran un mural al llarg del Jardí del Túria, des del Parc de Capçalera fins el pont de Montolivet, convertint “el major jardí urbà de l’Estat, amb més d’un milió de metres quadrats”, en un espai expositiu obert.
Zedre és l’entitat promotora de la iniciativa. El seu president, Lluís Salvador, ha detallat que “naix a fi d’oferir una nova mirada sobre els elements arquitectònics per, d’una forma sostenible, crear un museu a l’aire lliure dins del major jardí urbà d’Espanya”. “El punt de partida d’este projecte és de naturalesa estètica”, ha afegit, “ja que pretén embellir i dinamitzar els murs a través de manifestacions artístiques en espais que actualment estan nus, buits o inclús degradats i visibilitzar així el treball d’artistes murals en un dels lloc més emblemàtics de València”.
La primera de les intervencions, de Sandra Betancort, ja s’ha completat a la base del pont 9 d’Octubre, al lateral que dona a l’avinguda de Manuel de Falla. Llum, prismes i moviment estan darrere d’este mural, “una intervenció molt bella que, a més, ha dignificat eixa part del pont”, tal com ha manifestat el responsable d’Ecologia Urbana. Quan la situació epidemiològica ho permeta, se sumaran els treballs d’Álex Marco, Rubén Viard, AALL (Aaron Mr. Simon & Lluís Salvador), Capi Cabrera, Rubén Tortosa, Roice183, Nico Barrios, Zurik, Ángel Toren i Kaufman, que es localitzaran en parets d’instal·lacions esportives, baix de ponts, casetes de jardineria o escales. En definitiva, “espais, fins ara anònims, que un grup d’artistes convertiran en nous espais de referència dins d’este gran eix verd que vertebra la nostra ciutat”, ha exposat Campillo. Per la seua part, Lluís Salvador ha ressaltat que “en l’art mural prima la figuració davant de l’abstracció i en l’art contemporani és al revés. Mitjançant esta elecció per l’art mural abstracte ens posicionaríem en el panorama de l’street art internacional com la primera ruta urbana exclusivament de murals abstractes”.
El vicealcalde ha destacat l’adequació a tots els requisits de seguretat per la covid-19. Campillo ha informat que “a causa de la situació de la pandèmia vam decidir ajornar” la realització dels murals. Ara bé, “una de les artistes —Sandra Betancort— ja ho tenia tot organitzat i vam atorgar-li un permís perquè puguera fer el seu mural”, tenint en compte que “es fera sempre en horari escolar per evitar les hores de major afluència al Jardí del Túria” i “sense cap tipus de publicitat ni donar compte en les xarxes socials durant el procés d’elaboració”. La resta de peces “s’ajornen per a quan la situació epidemiològica siga la més adequada per evitar que la gent s’amuntone mentre es fan les intervencions artístiques”. “Volem ser prudents en estos moments”, ha remarcat l’edil.
Campillo ha agraït a Zedre “la seua disposició a modificar el dispositiu que havien pensat en principi per a la intervenció artística” i “la seua paciència en estos temps”. L’associació cultural Zedre treballa des de 2017 per regenerar la ciutat a través de l’art urbà. En estos anys ha creat més de 30 intervencions murals per tot València, amb l’entorn de la plaça del Cedre, al barri de Ciutat Jardí, com a eix principal de les seues accions.