VALENCIA
À Punt estrena esta nit el documental 'Goerlich, l'arquitecte que somià la seua ciutat'
La televisió valenciana emet a les 23 hores este treball audiovisual que reconeix el deute històric amb l'autor que té la configuració urbana de la ciutat de València i posa en valor el seu importantíssim llegat
REDACCIÓ
2024-05-20
Javier Goerlich Lleó és l"autor de la configuració urbana de la ciutat de Valencia com la coneixem ara.
À Punt reivindica esta nit el treball de l'arquitecte valencià Javier Goerlich Lleó, autor de la configuració urbana de la ciutat de Valencia com la coneixem ara, però un gran desconegut per la ciutadania. Goerlich està darrere del traçat del passeig de l'Albereda, la plaça de l'Ajuntament o l'edificació a l'avinguda de l'Oest, entre d'altres. A ell li devem també edificis emblemàtics com el Banc de València, el Mercat d'Abastos o el Col·legi Major Lluís Vives. La televisió valenciana estrena esta nit a les 23 hores el documental Goerlich, l'arquitecte que somià la seua ciutat, per a posar en valor la seua figura i la rica herència que ens ha deixat.
Javier Goerlich va ser l'arquitecte major de València durant vora 30 anys, de 1927 a 1956, el temps en què València va passar de ser una capital menuda d'aspecte medieval a una ciutat amb més moviment i moderna. Actualment només es mantenen en peu cinquanta obres, però tan importants són els projectes que va completar com els que foren derrocats o no es van arribar a materialitzar.
Goerlich va ser un avançat per a la seua època, un arquitecte que va somiar i es va atrevir a plasmar en paper la seua València ideal, però els seus coetanis no el van entendre. En el documental digirit per Eva Vizcarra i Daniel Luna i participat per À Punt coneixerem l'ambició i la visió de futur d'un dels grans arquitectes del segle XX i com haguera sigut hui la ciutat del Túria si l'hagueren deixat fer.
Es conserva l'enorme fons documental que va deixar l'arquitecte. Goerlich, l'arquitecte que somià la seua ciutat es una oportunitat única per a visualitzar la València que va imaginar però no va poder construir. Mitjançant l'escaneig, el tractament digital i l'animació 3D de les aquarel·les, els plans i els esbossos que solien acompanyar els seus projectes, la producció audiovisual recrea els edificis i espais que mai passarien de disseny.
Amb el documental d'À Punt retem homenatge a Javier Goerlich Lleó com un dels arquitectes valencians més importants del segle XX i la seua contribució a la trama urbana de la ciutat de València.
También te podría interesar...